Falafel
Ingredienser:
3 dl kikärter (blötlagda - dvs kokade mjuka i 7,5 dl vatten tillsammans med 1 lök och 1 lagerblad - tar ca 45-60 min)
1-1½ tsk salt
1 krm svartpeppar
2 tsk malen spiskummin
1 tsk malen koriander
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 dl persilja
ev citronsaft
ev 1-2 msk vetemjöl
olja att steka
Ingrediender sås:
2 dl matyoghurt (fast jag använde minifraiche - gick jättebra)
2 krm salt
svartpeppar
1 vitlöksklyfta, pressad
1 tsk vitvinsvinäger
1 tsk flytande honung
½ dl hackad persilja
Gör såhär:
Kör de blötlagda kikärterna i matberedare eller mixer tillsammans med salt och kryddor till en massa. Finhacka lök och persilja och blanda i. Tillsätt ev lite citronsaft. Blanda i 1-2 msk vetemjöl om massan inte vill hålla ihop. Forma till ca 25 bullar (Detta var lättast om man klämde till dem med en hand märkte jag.
Stek bullarna i lite olja i en stekpanna, ett par minuter per sida.
Blanda ihop alla ingredienser till såsen.
Servera falafel med såsen, sallad kanske ett pitabröd eller något sådant :)
Hej, kul att du vill vara med i min lilla utlottning! Falaffel är underbart gott förresten, jag gör det ibland hemmaoch det blir alltid lyckat!
Linda